12 Mayıs 2016 Perşembe

Amaranth / Horozibiği Bitkisinin Faydaları


Amaranth Bitkisi 

Amaranth bitkisi kahverengi veya hafif kahverengi tonlarında olan tohumları, haşhaş tohumu büyüklüğünde bulunmaktadır. Gerçek bir tahıl gıdası olan amaranth bitkisi bazen bitki yada sebze olarak da anılmaktadır. Dünyada rastlanan 60 tür Amaranth bitkisi bulunmaktadır ve ortak köklü tilki kuyruğu ile bir akrabalığı bulunmaktadır. Amaranth bu türlerin bazıları süs veya dekoratif amaçlı diğer yetiştirilen türleri ise bir salata olarak yenir. Ispanak benzeri yaprakları ise kurutularak saklanabilmektedir . Ve son olarak, hala diğer türler kadar besleyici ve çoğunlukla sağlık gıda mağazalarında satılmak üzere küçük tohum şeklinde de üretilmektedir.

Faydaları;


  • Tamamen protein içerdiği iddia edilen ve içinde bulundurduğu proteinlerden dolayı da bayağı doyurucu olarak bilinen Amaranth, kilo vermek isteyenler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.
  • Amaranth, diğer tahıllara eklendiğinde, onların eksik proteinlerini gerçekten tamamlar.
  • Amaranth'ın haşlanarak salatalara, çorbalara kullanılabilir.
  • Ayrıca iyi bir kalsiyum, magnezyum ve folate kaynağıdır. Kolesterol düşürücü ve kanserle savaşan bir fitokimyasal olan skualeni içerir.
  • Ayrıca, Amaranth, tahıllar arasında, en yüksek lif içeriğine sahip olanlardan biridir. Bütün tahıllar içerisinde sadece kinoa bitkisinin demir değeri Amaranth'ın değerinden fazladır.
  • Bağırsakları ve mideyi temizleyici özelliği olan horoz ibiğinin rahatlatıcı özelliğide bulunmaktadır.
  • Amaranth'ın, hıpergliseminin önlenmesine yardımcı olabileceği ve diyabete bağlı komplikasyonları azaltabileceği keşfedildi.
  • Skualen, Amaranth'da doğal olarak bulunan, tümörlere kan gidişini durdurabilecek bir antioksidandır.
  • Yulaf, kolesterole karşı tartışmasız şekilde en şifalı tahıl olarak görülse de Amaranth da kötü kolesterolü düşürmede neredeyse yulaf kadar etkili görünüyor ve yulafa alerjisi olanlar veya yulafı sevmeyenler için geçerli bir alternatif olabilir.
  • Vitamin bakımından da oldukça yüksek olan bu bitki içeriğinde B2 vitamini (riboflavin), folik asit, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, fosfor, potasyum ve çinko açısından da oldukça zengindir.
  • Amaranth yağı yüzde sekiz skualen içerirken, daha yaygın olarak kullanılan bir skuaien kaynağı olan köpekbalığı yağı, sadece yüzde bir oranında skualen içerir.
  • Amaranth'da doğal olarak bulunan Skualen, tümörlere kan gidişini durdurabilecek bir antioksıdandır.
  • Diyabetli fareler üzerinde yapılan bir çalışmada, Amaranth'ın kandaki glikoz değerini belirgin şekilde düşürdüğü, ensülin değerini arttırdığı ve yükselmiş karaciğer fonksiyonu belirtilerini normale çevirdiği keşfedildi.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder